Hepinize merhaba, bugünkü yazımızda yaklaşık bir senedir düzenli olarak kullandığım cam kalemler hakkında bilgi vereceğim. Bir sonraki yazılarımda Penart cam kalem, ve yurtdışından getirttiğim diğer cam kalem hakkında inceleme ve karşılaştırma yazıları da yazacağım. Bugünkü yazımızda basitçe cam kalemler ve cam kalemlerin kullanım şeklinden bahsedeceğim. Umarım sizin için de faydalı bir yazı olur. Şimdi hep birlikte cam kalem nedir, nasıl kullanılır hep beraber öğrenelim.
Instagram adresimizi takip etmeyi unutmayın!
Cam kalemler geçmişten günümüze ulaşmış, estetik görünümleriyle kendine hayran bırakan kalem çeşitlerinden bir tanesidir. Son zamanlarda benim de merak salmış olduğum cam kalemlerin kısa tarihine ve kullanım şekline birlikte göz atalım istedim. Cam kalem kullanımı günümüzde giderek popülerleşiyor. Benim gibi ilk defa mürekkepli kalem kullananlar içinse cam kalemlere alışmak biraz zor olabiliyor. Türkiye’de cam kalem kullanımı hakkında fazla detaylı bilgi bulmak maalesef mümkün değil. Var olan kaynaklar da oldukça kısıtlı ve konu hakkında detaylı bilgi almanıza imkân sağlamıyor. Bu sebeple birçok konuda olduğu gibi bu konuda da detaylı Türkçe kaynak olmak istedim.
Cam Kalem Nedir?
Cam kalemler 18. Yüzyılda İtalya’da kullanılmaya başlanan, tamamen camdan yapılmış bir kalem türüdür. Dolma kalem icat edilene kadar popülerliğini korumuşsa da dolma kalem kadar pratik kullanıma sahip olmadığından zamanla yerini dolma kaleme bırakmıştır. Günümüzde cam ustaları tarafından cam kalem üretimi devam etmektedir. Bu kalemler çoğunlukla kaligrafi ustaları ve sanatçılar tarafından tercih edilir. Benzersiz görünümleri sayesinde dekorasyon amaçlı da kullanılmaktadır. Cam kalemler paslanmaz ve kırılmadığı sürece yazılarınızda size eşlik eder. Temiz tutulması ve iyi bakılması ömürlerinin uzaması için yeterli olacaktır.
Yaklaşık bir senedir kullandığım cam kalemimle hiçbir sorun yaşamadım, tutuşu ve kullanışı çok rahat olduğundan yalnızca kalemi kullanmak için bile bir şeyler yazmak isteyebilirsiniz. Doğru mürekkep ve kâğıdı seçerseniz bir daha cam kalemden vazgeçmek istemeyecekseniz. Cam kalem ile ilgili benim en sevdiğim şey herhangi plastik atığa sebep olmaması ve tükenmez kalemlere kıyasla çok daha uzun bir ömrünün olması diyebilirim. Uygun mürekkebi kullandığınız sürece kalemin sizi üzeceğini düşünmüyorum. Cam kalemin tek olumsuz yanı içine mürekkep doldurup yanınıza gezdiremeyecek olmanız olabilir. Eğer her yere taşınabilen bir özelliği olsaydı kesinlikle yanımdan ayırmazdım.
Cam Kalem Nasıl Kullanılır?
Cam kalemin ne olduğunu öğrendiğimize göre biraz da nasıl kullanıldığından bahsedebiliriz. Cam kalemler yalnızca birkaç adımda kullanıma hazır hâle gelir. Burada önemli olan nokta ise cam kalem kullanmak için gereken el alışkanlığıdır. Cam kalemin yapısı ve tutuş şekli hazır kalemlere kıyasla biraz daha farklı olduğundan alışmak için bol bol alıştırma yapmanız gerekiyor. Yeni başlayanlar için verebileceğim en önemli tavsiye, sizin için önem taşıyan ve bir başka kopyası olmayan bir evrağa henüz eliniz alışmamışken yazı yazmaya çalışmayın. Kaleme fazla mürekkep alırsanız bütün evrağın baştan yazılması gerekebilir. Eliniz alıştıktan sonra ise gönlünüzce cam kaleminizi kullanabilirsiniz.
Birinci adım: Cam kalemi kutusundan çıkartın. Kalemin kutusunun içinden muhtemelen camdan yapılmış bir aparat çıkacaktır. Bu aparat cam kalemin masadan düşmesini engelleyecektir. Ani kazalara karşı bu aparatı mutlaka kullanmanızı tavsiye ederim.
İkinci adım: Varsa hokkanızı mürekkeple doldurun. Hokkada devamlı renk değişimi yapamayacağınızdan düzenli kullanacağınız bir rengi doldurmanızı öneririm. Hokkanız yoksa mürekkebi farklı bir kaba doldurmadan da kullanabilirsiniz.
Üçüncü adım: Cam kalemi mürekkebe hafifçe daldırın. Mürekkebi gereğinden fazla toplamanız mürekkebin kâğıtta dağılmasına sebep olabileceğinden mürekkebin içine nazikçe batırmanız gerekir. Mürekkebi cam kalemin ucuna topladıktan sonra fazla mürekkebi akıtmak için kabın kenarına hafifçe sürtün. Bu işlemden sonra yazmaya başlayabilirsiniz. Mürekkep cam kalemin tüm ucuna dağılacağından, parmağınızla kalemi hafif çevirerek yazmanız kalemi daha etkili kullanmanızı sağlar. Ayrıca ilginç tasarımlara imza atmak isteyenler renkli her sıvıyla kâğıda yazı yazabilirler. Kahve, vişne suyu gibi baskın renklere sahip sıvılarla da yazı yazmayı deneyebilirsiniz! Ben kahve ile yazmayı denemiştim, en az mürekkep kadar iyi ve net yazdığımı söyleyebilirim.
Dördüncü adım: Ve son adım! Yazınızı-çiziminizi tamamladıktan sonra kalemin ucuna su tutup bir bez yardımıyla kurulamalısınız. Mürekkebin kalemin ucunda birikmemesi için bu işlemi atlamamanızı öneririm.
Bu yazımızda cam kalem ve cam kalem nasıl kullanılır bunun üzerine konuştuk. Sonraki yazılarımd cam kalemlerde mürekkep ve kağıt seçimi, en iyi mürekkep markaları, mürekkep dışında kullanılabilecek ürünler üzerine de etraflıca bir yazı yazacağım. Şimdilik görüşmek üzere, hoşçakalın sevgili dostlarım!
Tavsiye Bağlantı: Mont Çeşitleri