Hayvanlar
2

Maymun Beslemek • Parmak Maymun Bakımı-1

Evde maymun beslemek oldukça ilginç bir deneyimdir. Bu deneyimi yaşamaya karar vermeden önce mamyunlar hakkında belli başlı noktaları öğrenmekte fayda var. Bu yazımızda parmak maymun ve maymun bakımı üzerine biraz sohbet edeceğiz.

Parmak maymunu, maymun türünün en minik ırkıdır. Vücut uzunluğu ortalam 15 santimetre ve ağırlıkları yaklaşık 100 gramdır. Bu kadar küçük olmalarına karşın 5 metreye kadar zıplayabilirler ve baykuşlara benzer biçimde kafalarını 180° döndürebilme özelliğine sahiplerdir. Aynı zamanda sahiplerine ve bulundukları ortama çok bağlılardır. Terk edilmek onları ciddi derecede yaralar, dolayısıyla bir maymun almadan önce mutlaka iki kere düşünmek gerekir. Bu sevimli canlıların ortalama ömrü 12 yıldır. Evde iyi şartlar altında bakıldıklarında ömürleri 16 yıla kadar uzayabilir. Parmak maymun sahiplenecek kişinin neredeyse 16 yıl büyümeyen bir çocuk ile yaşayacağının bilincinde olması gerekir.

Parmak Maymun Bakımı

Parmak maymunu beslemek sanıldığı kadar kolay değildir. Maymunlar için beslenme listesi oluşturulurken öncelikle bir veteriner hekim veya bilirkişiden yardım alınmalıdır. Bu canlılar oldukça hassas ve evcil olmadıklarından dolayı insan gıdalarına karşı beklenmedik reaksiyonlar verebilir ve ciddi hastalıklara yakalanabilirler.

Cüce ipek mayunları doğal yaşamlarında farklı farklı birçok besin tüketirler. Bu sebeple parmak maymunlara uygulanacak diyetin de besin bakımından zengin olmasına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Cüce ipek maymunları için hazır mama satılmadığından sahiplenecek kişinin günlük olarak mama hazırlaması gerekir. Diyette ağırlıklı olarak C ve D3 vitamini bulundurulmalıdır.

Bozulması zor, kuru gıdalar ile yapılan beslemelerde kafesteki oyuncaklara mamaların yerleştirilmesi tavsiye edilir. Bu sayede maymun doğada olduğu gibi kendi besinini toplayabilir ve kafes içerisinde daha keyifli vakit geçirebilir.

Ancak meyve, sebze veya et ürünleri gibi kolay bozulabilen besinlerin kafes üstünden sarkıtılarak önüne konması önerilir. Bu sayede parmak maymun hem doğasına uygun beslenme davranışını devam ettirecek hem de besinlerin bozulma ihtimalinin önüne geçilir. Eğer tercih ediyorsanız elle ya da tabaktan besleme de yapabilirsiniz. Elbette devamlı tabaktan besleme yapmak doğru bir davranış değildir. Parmak maymununu yalnız tabaktan beslemek doğasına aykırı bir davranıştır, belirli öğünler tabakla verilse bile diğer öğünlerin mutlaka kafes üstünden sarkıtma, mamayı saklama gibi yöntemler ile verilmesi gerekir. Parmak maymun besleyenler de bilirler ki maymunların sürekli aynı bölgeden yemeğini tüketmesi ileriki dönemlerde psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkarabilecektir.

Yavru cüce ipek maymunları ilk sahiplenildiklerinde şırınga ile beslenmeleri gerekir.  Bu sebeple katkısız bebek maması onlar için tercih edilebilecek sağlıklı gıdalar arasındadır.

Parmak Maymun Ne Yer?

  • Çam sakızı/reçine: alt dişlerinin kuvvetlenmesi ve güçten düşmemesi için hayli önemlidir.
  • Yumurta
  • Tahıllar (yulaf, pirinç vs.)
  • Brokoli
  • Karnabahar
  • Bezelye
  • Çeşitli meyveler (elma, mango, muz nektar..)
  • Kahvaltılık pirinç gevreği
  • Kuru meyveler ve kuruyemiş
  • Hindi
  • Balık
  • Kırmızı et
  • Tavuk (protein ihtiyacını karşılaması için et ürünleri tüketmesi fazlaca önemlidir.)

maymun beslemek

Parmak Maymun Beslemek ve Yaşam Alanı 

Parmak maymunlar doğal yaşam alanlarında ağaçların üstünde yaşamaktan hoşlanır. Bu nedenle tırmanabilecekleri dallar ve enerjilerini atabilecekleri alanlara gereksinim duyarlar.

Kafes seçiminde en dikkat edilmesi gereken unsurlarından biri de maymunun kafes içerisinde rahatça dolaşabileceği ve oyun oynayabileceği kadar alanının olmasıdır. Kafesin enine-boyuna uzun tercih edilmesi gerekir. Bununla birlikte kafeste birden fazla kat olması parmak maymununu daha mutlu edecektir.

Kafeste bulunabilecek malzemeler:

  • Tabandan birazcık üst ölçüde bulunacak bir suluk (bilyeli suluk kullanılabilir.)
  • Hamak
  • Yatak
  • Tırmanabileceği kalın ve sağlam bir halat veya tırmanıp sarkmaya müsait kalın çubuk
  • Mümkünse kafes içinde üzerinde durabileceği bir ağaç dalı
  • Kafes boyutuna bağlı olarak içeriden ağaç geçirilebilir
  • Parmak maymunlar daima taze besinlerden beslenmeleri gerektiği için mama kabı konması gerekli değildir.
  • Çocuk veya bebekler için üretilen oyuncaklar (zeka oyuncakları, çıngıraklı oyuncaklar…)
  • Kedi-köpek gibi evcil hayvanlar için üretilen oyuncaklar (zilli oyuncaklar…)
  • Kafes altlığı olarak havlu, yumuşak bir örtü veya battaniye tercih edilebilir.

http://https://www.youtube.com/watch?v=sB09TRyRiFk

Parmak maymun sesi için izleyebilirsin!

Parmak Maymun Sahiplenme Zor Mu?

Parmak maymunu bakmak diğer evcil hayvanların bakımına kıyasla oldukça zor ve maliyetlidir. Bu sebeple maddi ve manevi anlamda hayatında bir düzen olan kişiler tarafından bakılması tavsiye edilir. Aksi takdirde hem maymun hem de sahibi için üzücü sonuçlar doğabilme ihtimali vardır. Aynı zamanda yoğun iş temposuna sahip, sıklıkla seyahate çıkan bireylerin de maymun beslemesi önerilmez. Maymunlar sahiplerine çok bağlı olduklarından fazla yalnız kalamazlar. Bu sebeple işlerini uzaktan yürüten veya freelance çalışan kişilerin bakması daha doğru olacaktır.

Parmak Maymun Evde Beslenir Mi?

Parmak maymun uygun koşullar sağlandığında evde beslenebilir. Ancak parmak maymunun ne kadar mutlu olacağı tamamen size ve sizin çabalarınıza bağlıdır. Parmak maymun tuvalet eğitimi almakta zorlanacak bir canlı olduğunu, yeterince evcilleşmemiş olduğunu bilerek maymun sahiplenmek oldukça önemlidir.

Türkiye’de maymun bakımı yasal değildir. Bu sebeple siz 16 senelik sorumluluğu kabul etmiş olsanız bile herhangi bir ihbar durumunda maymun sizden alınabilir. Beslenmesi yasak canlıların ihbar üzerine ele geçirilmesi durumunda canlının geri alınması oldukça zordur, dolayısıyla bu durumdan hem maymunun hem de sizin psikolojiniz kötü etkilenecektir.

Not: Farklı sitelerde adımla yazılmış aynı içerikli makalalere itibar etmeyiniz. Yazıların yayımda kalmasında rızam yoktur. 

Türkiye’nin ilk parmak maymun bakımı ile ilgili yazısını yazmış bir yazar olarak diğer canlılarla ilgili tek Türkçe kaynak olmayı sabırsızlıkla bekliyorum! Bir sonraki hayvan bakımı makalesinde görüşmek üzere sevgili hayvansever dostlarım.

Buraya da göz gezdirebilirsin:  Melatonin Hormonu ve Faydaları 

2 thoughts on “Maymun Beslemek • Parmak Maymun Bakımı-1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir